Čtení, Diskuse
Ostrava – Dům umění Ostrava
Weronika Gogola, Petr Ligocký

Weronika Gogola o Polsku 90. let

Beseda a autorské čtení.

Beseda o Polsku 90. let a jeho proměně s polskou autorkou Weronikou Gogola, jíž letos vychází v českém překladu kniha Po troškách. Beseda proběhne v češtině/slovenštině.

Weronika Gogola vystudovala ukrajinistiku na Jagellonské univerzitě v Krakově. Za svůj debutový román Po troškách (Po trochu, 2017) byla nominována na Cenu Nike 2018, později za něj obdržela Cenu Conrada 2018. V současné době žije v Bratislavě. Kromě psaní se věnuje také překladům ze slovenštiny, přeložila do polštiny např. knihy Maroše Krajňaka a Jána Púčka
„Ty nejlepší historky ze života jsou vypravovány po malých kouscích, po troškách. Otevřeně a bez patosu (…).“ A přesně tak je vyprávěn příběh v debutovém románu mladé polské spisovatelky Weroniky Gogoly, který pod názvem Po troškách v Česku brzy vyjde. Je nejen o Polsku 90. let a proměně, jakou celá tehdejší společnost prodělala, ale předně o obyčejných lidech jako my.

Akce proběhne v rámci pravidelných Literárních čtvrtků pořádaných revue Protimluv. Akce je součástí přehlídky Polské dny v Ostravě. Moderuje Petr Ligocký.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • Petr Ligocký

    (1990) trávil dětství střídavě v Bohumíně a polské vesnici Gorzyczki. Vystudoval polonistiku na Ostravské univerzitě. Píše básně, povídky a literárněpublicistické články. Publikoval časopisecky (Host, Tvar, Pandora, Protimluv aj.), je zastoupen ve sbornících LCVV ...
    Profil

Souvisí