Nové číslo Tvaru

8/2019

Milí čtenáři, milé čtenářky,

krom mnoha jiného najdete v tomto čísle také rozhovor s Romanem Krištofem. Seznámil jsem se s ním nedlouho po sametové revoluci – po jeho návratu z emigrace. Muselo ale uplynout dalších bezmála třicet let, abych plně docenil, že Roman je básník, a ne ledasjaký…

Když se mi na podzim loňského roku dostal do rukou celek jeho básnického díla, užasl jsem napřed nad jeho rozsahem. A když jsem pak začal s výlovem – nakladatel i autor si přáli, abych z toho opulentního konvolutu sestavil Romanovu prvotinu –, užasl jsem opět. To ovšem již nikoli nad kvantitou, nýbrž kvalitou básní, z nichž ty, které mne svou „střelností“ pronikly nejhlouběji, odkládal jsem stranou. Střelné básně… i název knihy přiletěl náhle mezi nás jako modlitba či kulka.

Když kapku přivřete uši, můžete místo Krištof zaslechnout „Kristův“. Genitiv, dodejme, vůči autorově poezii nanejvýš výstižný. Stejně tak by se ovšem Roman mohl jmenovat Erotof, tedy „Erotův“… Jsou-li logos a eros pannou a orlem jeho tvorby, pak matérií této metaforické mince je Krištofova jedinečná imaginace, přivlastňující si suverénním básnickým gestem všecko – včetně pravopisu:

 

sou tři a to ukřižujou tě domine
jako každej rok, ostatně a
každej rok to pomine, jak ty ostatky
pomni jen fšecky, co navštěvuješ
mezi tou třetí a pátou
fšecky ty octový houby a bloudy
jako já, že myslím na tebe
a píšu tady na cukrovou horu
jak tchoř, co nemá svou noru
pajdavá je víra má
ale ty ve mě přeci věříš, jinak
by to nebylo
pečou tady ženy králíka
a vůně je to převeliká
ale nevezmu si
za chvíli se zastaví svět a
nevyměním to přeci
za levým ramenem zahlédnutí
nebeskýho jeruzaléma
celýho toho království
co není z tohoto světa

 

Před námi jsou Velikonoce. Roman Krištof tak debutuje v čase, s nímž se v naší kultuře pojí slovo mystérium. Leč nejen náboženství, i poezie má svá mystéria. Či možná lépe: nikoli „má“, ale ona sama jest záhadou svého druhu. Jsem si jist, že nám Roman svým pozdním debutem naléhavě říká něco důležitého. Že s námi sdílí – a chce sdílet: jeho poezie je neobyčejně komunikativní a po čtenáři toužící – tajemství, které celá léta s trpělivou netrpělivostí ohledává a s nímž je v intimním kontaktu. Ale co ono „důležité“ vlastně je? Možná zdánlivě samozřejmá pravda, že poezie je domovem duše, přesně v duchu slov Leonarda Cohena:

Básník mi vrátil duši,
kterou jsem ztratil při modlitbách.

Přeji Krištofově knize zaslouženou pozornost.

Na závěr z jiných (i když ne zas tak úplně) soudků. Rád bych poděkoval Olze Stehlíkové za skvělou editorskou práci, kterou odváděla na webovém magazínu Ravt. U kormidla ji střídá básník a zkušený editor Ladislav Zedník, jehož v naší redakci srdečně vítám. A také blahopřeji všem letošním držitelům cen Magnesia Litera!

A našim čtenářům přeji vzrušující čtení…

 
Profil čísla
 
 
 
Články
 
Obsáhnout obojí zároveň
 
Rozhovor s Romanem Krištofem
 

Pokud mý texty bere Vítrholc a zpívá je božsky krásná Krista Kašparová, pokud jim dává na Fejsu páčik královna burlesky Stephanie van der Strumpf, pokud je pokládáš za hodny zveřejnění ty a někeré se líbí i mé ženě, pak sem chvilkově i šťasten.

 

Ptá se Milan Ohnisko

 
 
Serotonin
 
Michel Houellebecq
 

Další, ještě politováníhodnější inovace od pobytu s Camille spočívala právě v instalaci detektorů kouře do pokojů. Všiml jsem si jich hned po příchodu a zároveň si uvědomil, že vzhledem k výši stropů – aspoň tři metry, spíše čtyři – je nedokážu deaktivovat.

 

Próza

 
 
 
Božena Správcová, Tomáš Gabriel, Lenka Kuhar Daňhelová, Radek Fridrich, Michal Jareš
 

Nevešlo se také několik sbírek autorů již poměrně uznávaných a nepochybně talentovaných, kteří však podle mého mínění svůj mistrovský kus teprve napíšou. Napíšou ho, až si odloží, uvolní si ruce. Možná jim překáží příliš masivní selfie-tyč, možná jen úzkostné sebekontrolovací zrcátko.
(Božena Správcová)

 

Slovo

 
 
 
Kamil BouškaInventura
 

Básník pojmenovává nás, to, co v nás je a z čeho jsme ulití, aby se ukázalo, že není jen zlo a dobro, ale že jde hlavně o míru věcí.

 

Reflektuje Michal Jareš

 
 
Jenomže svět je plný naděje
 
Matěj Stropnický
 

A tak je tento román Michela Houellebecqa sice plný pro něj obvyklého požitkářství v jídle, pití i sexu, detailně popisovaného včetně jídelních lístků v restauracích, počtu a značek vypitých lahví a jednotlivých poloh souloží, zároveň však nic z toho nevede k útěše z marnosti života.

 

Esej

 
 
 

Keď prišiel do nemocnice, už ju nestihol.
Bolo to tesné a vedel, že v ten deň
mal byť jej jediná návšteva.

 

Poezie

 
 
 
Milena Slavická (M. S.)
 

Nebo bych mohla zkusit popsat výraz očí Milady Horákové ve chvíli, kdy ji k trestu smrti odsoudila jiná žena, příslušnice pokrokové avantgardy, když už mám v referátu k avantgardám přihlížet. Asi bych to nedokázala.

 

Slovo

 
 
 

Vlašský špitál

slyšíš pláč jeho sirotků
za zimní noci?

a hřbitov naproti
ze kterého vybrali kostry
a zaparkovali tam auta
hotelových hostí

 

Poezie