Nové číslo Tvaru

14/2019

Milí čtenáři Tvaru,

další léto se svou žhavou i nostalgickou krásou odplouvá do nenávratna a to je vždy čas, kdy se náš obtýdeník po dvouměsíční pauze vydává znovu na svoji plavbu. Měl bych – jak bývá mým zvykem – meditovat nad obsahem čísla, z něhož lze jistě vybrat řadu krásných příspěvků. Pozornost by si jistě zasloužily v Americe před časem poprvé publikované, a tudíž do češtiny poprvé přeložené básně Walta Whitmana, za jejichž českou verzí stojí naše skvělá Sylva Ficová. Mám obrovskou radost ze čtyř exkluzivních ukázek, pocházejících ze sbírky milostných veršů, které Whitman v této podobě nikdy nepublikoval ze strachu před dobovou homofobií. A pozornost by si jistě zasloužily i básně ukrajinského básníka Serhije Žadana. Nebo titulní rozhovor se spisovatelkou Ditou Táborskou či ukázka z nové knihy Dory Kaprálové. A v neposlední řadě i Překladiště: pozoruhodný česko-německý projekt, jemuž je Tvar mediálním partnerem. Ale cosi jiného mi naléhavě nedává spát. Cosi jiného mě pálí – takřka doslova.

Hoří Amazonie! Stále hoří Sibiř! Hoří v Africe i v Indonésii! Svět se přehřál a je v plamenech! Klimatické změny už dávno nejsou jen akademickou kratochvílí. Jsou tu! A jedním z jejích projevů je tato ohnivá vlna. Rozsah požárů začíná být hrůzný. A my bychom před touto hrůzou neměli strkat hlavy do písku, protože i ten bude brzy pálit! Ohrožený je totiž globální ekosystém! Už brzy se můžeme dostat do smrtící spirály horka! Tváří tomu je ovšem děsivé, jak někteří naši spoluobčané reagují na aktivity Grety Thunbergové, jejíž zásluhou začal celý svět klimatickou krizi vnímat. Proč se šestnáctiletá Gretka stala po uprchlících novým terčem našich „vlastenců“? Je to prosté: podobně jako v případě uprchlické krize z toho čouhá strach. Někteří lidé se natolik bojí skutečnosti, že stojíme na této šílené dějinné křižovatce bytí a nebytí, že se jejich terčem stane statečná šestnáctiletá dívka, jejíž zásluhou celý svět o klimatické krizi diskutuje. Ze zbabělosti místních chytráků je mi skutečně na blití! To chce opravdu mistrovský kus slepoty, nevidět, že nám doslova doutná půda pod nohama! Jenže v tomhle historickém okamžiku, kdy je v sázce život na této planetě, potřebujeme především odvahu a bdělost. To není žádný duchovní luxus, to jsou vlastnosti přežití! Pokud je v sobě globálně neprobudíme, žádná budoucnost nebude!

Přeji vám bdělý začátek podzimu!

 
Profil čísla
 
 
 
Články
 
Vždycky pravdivost
 
Rozhovor s Ditou Táborskou
 

Když jsem začala psát Malinku, kvasila ve mně i její biologická rodina, takže to taky muselo ven. Bylo to silné, zase jinak než Malinka. Na jedné straně vyčerpávající, na druhé nabíjející.

 

Ptá se Simona Martínková-Racková

 
 
 

(…) najdeme tě sedět na posteli a deklamovat Zahradníčkovo Znamení moci. Publikem ti je v té chvíli hrnek s vystydlým čajem, jablko a lžička.

 

Výročí

 
 
 

Bez šance na rozloučení ztrácíme naše sourozence, ať už jsou jejich těla lidská, bezobratlá nebo rostlinná. S každým vyhynulým druhem se ztrácí cosi z člověka.

 

Sloupek

 
 
 

Zábavná a ironická spása filmem, již nám Tarantino předkládá, v jistém smyslu vrací smysl základnímu ideovému schématu hollywoodských filmů, které pracuje s motivem spásy z rukou (super)hrdinů a bezohledně ji vykořisťuje do podoby schematického kýče.

 

Úcta ke světlu

 
 
 

Dlouho jsem si myslel, že postačí mi samotné
poznání – ach, kdybych ho tak mohl získat!
Pak ovládly mě moje končiny – pro ně bych žil
– a stal se jejich řečníkem

 

Poezie

 
 
Ostrovy
 
Dora Kaprálová
 

Maríi bylo čtrnáct. Vypadala jako dítě, ale přemýšlela jako žena. Nechtěla zůstat v téhle díře a už vůbec nevěřila v Boha, toho směšného impotenta, jak mi po týdnu s jemnou dávkou provokace sdělila, a smála se v klimatizovaném autě na plné kolo, takovým tím všeprostupujícím perlivým smíchem dívky, která se v životě neztratí, anebo přesně naopak.

 

Próza

 
 
 

Přes to všechno se nad českou prozaickou produkcí nelze ubránit pocitu rozpačitosti a na mysl přicházejí otázky. Kde je pořádný historický román s přesahem do současnosti, někdo z rodu maďarského Gergelye Péterfyho?

 

Komentář

 
 
 
Milena Slavická (M. S.)
 

Usedáte na lavičku, ve štíhlých prstech pableskuje cigareta ve špičce ze slonové kosti, náruživě, příliš náruživě do sebe nasajete kouř, kouř cigarety, kouř města, svého města, a smísíte ho se svým dechem.

 

Slovo