Nové číslo Tvaru

4/2018

Milí čtenáři Tvaru,

tématem čtvrtého čísla je rovnoprávnost žen a mužů. Celosvětově probíhající kampaň #MeToo, která upozorňuje na sexuální násilí na ženách, je dnes asi nejhlasitější podobou zápasů o rovnoprávnost. Jakkoli lze kampani leccos vyčítat, třeba že téma občas banalizuje nebo líčí ženy jen jako oběti, je to kampaň podstatná. Oblast sexuality ovšem není zdaleka jediná, která dlouhodobě potřebuje nápravu. Shrňme fakta: většina chudých na této planetě je ženského pohlaví; ženy mají stále nižší platy i v řadě vyspělých zemí; zato vedou v počtu obětí domácího násilí i válek. Zkrátka když uplakánci – třeba ti, co obklopují bývalého českého prezidenta – skuhrají, jak je bílý heterosexuální muž ohrožený druh a feministky se všude ujímají vlády, je to blábol, který spíše vypovídá něco o velikosti jejich… komplexů. Že se tihle milovníci patriarchálních časů bojí, je snad dobrá zpráva, ale nic to nemění na faktu, že skutečné rovnoprávnosti jsme nedosáhli. V rozhovoru, který nám poskytla bývalá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, se krom jiného dočteme, že co se týče platové nerovnosti, jsme u nás třetí odzadu z celé Unie. Uf!

Feminismy jsou mnohé. Zaměřili jsme se i na feminismus křesťanský, který to nemá snadné nejen v kontextu křesťanství, ale ani ostatních feminismů. Tento feminismus se ujímá všeho, co je utlačované, včetně onoho „typicky ženského“. Souhlasím s Magdalenou Šipkou, když v úvodním eseji říká:

Feminismus neponese žádnou naději, pokud egoistické a bezohledné vládce a vedoucí nahradí pouze stejně naladěnými vládkyněmi. Ocenění ženských duchovních a myšlenkových směrů s sebou nese ocenění solidarity, citlivosti, zranitelnosti a empatie coby vlastností stejně důležitých, jako je přesný úsudek, dostatek informací nebo schopnost se ve světě orientovat a druhé vést.

A ještě ze dvou důvodů mám křesťanský feminismus rád: je zelený – a hodně erotický! Štiplavou a provokativní příchuť má text teoložky Marcelly Althaus-Reidové, která svoji teologii myslí doslova bez kalhotek. Úvodní kapitolu její knihy vám doporučuji i pro její básnickou krásu. Sluší se dodat, že toto číslo by nevzniklo bez naší milé kolegyně Svatavy Antošové, která je koncepčně navrhla a vedle rozhovoru s Michaelou Marksovou, jenž připravila, prozkoumala i knihu Aleny Wagnerové Žena za socialismu.

Kdo téma rovnoprávnosti „nemusí“, ten najde v tomto Tvaru spoustu kvalitní literatury. Třeba esej D. H. Lawrence o hornících (s řadou nekorektních poznámek na adresu jejich žen), ukázku z překladu Maliny božské Ingeborg Bachmannové nebo z knihy Petera Høega. Z české literatury pak doporučujeme vřele fragment z nové knihy Ludvíka Němce Žena v závorce.

Přeji vám emancipované čtení!

 
Profil čísla
 
 
 
Články
 
V náruči zelené Sofie
 
Magdaléna Šipka
 

V každé chvíli, kdy náboženství účelově vyvyšovalo muže, pokaždé když potíralo lidskou rozdílnost a projevovalo autoritářské sklony – zpovzdálí se dívaly také ženy. A ačkoli se bály, nemlčely.

 

Esej

 
 
V Evropské unii jsme třetí od konce
 
Rozhovor s Michaelou Marksovou
 

Ženy mají jiné životní dráhy, řadu jiných zkušeností a díky tomu mohou mít na věci různé úhly pohledu, jiné než mají muži, respektive než to, co se bere za jakousi obecnou normu.

 

Ptá se Svatava Antošová

 
 
 
Peter Høeg
 

Když jsem si přiložila dvojčata k prsu, praskla bublina, ve které jsme během těhotenství žili. Od chvíle, kdy přijdou na svět, se děti už rodičům vzdalují.

 

Próza

 
 

Poezie

 
 
Vůně ženské teologie osvobození
 
Marcella Althaus-Reidová
 

Měla by žena nosit kalhotky, když kráčí po ulici? Měla by si je sundat, pokud vyrazí do kostela, aby tím podpořila intimní vztah mezi svou sexualitou a Bohem? A co kdyby ta žena byla zelinářka, která nemá spodní prádlo a na ulici prodává citrony?

 

Esej

 
 
 
Ingeborg Bachmannová
 

Já si, pravda, častokrát všelico představuji, Malina mě na to většinou upozorní, ale přesto si ani zdaleka nedokážu představit, jak přesný a neobyčejný zrak a sluch musí mít.

 

Próza

 
 
 

Jestli konzervativcům skutečně záleží na blahu dětí, mám pro ně dobrou zprávu – je tady cesta, kterou se mohou vydat.

 

Slovo

 
 
 

Nejhorší je, když budete muže litovat. Horníky samotné by to nikdy nenapadlo do té doby, než je to naučili agitátoři a sentimentalisté.

 

Esej