Nové číslo Tvaru

2/2023

Milé čtenářstvo Tvaru,

rozhovor čísla poskytla naší kolegyni Simoně Martínkové-Rackové vpravdě renesanční osobnost: básnířka, architektka, slammerka, hudebnice a nejnověji i prozaička Anna Beata Háblová. Rád vzpomínám na naše první setkání, kdy mě pozvala do pořadu o poezii a spiritualitě, který připravila a moderovala na půdě dominikánského kláštera. Samotný ten fakt pro mě nebyl příliš komfortní, neb jsem také odchovaný katolickým prostředím, a současně jsem se mu duchovně vzdálil. Když jsem se ocitl v onom nádherném klášterním sále, kde jsme s Viktorem Špačkem ten večer četli a vystupovali, zachvělo se ve mně archetypální katolické dítě. Už při pohledu na ty vlající bílé hábity, jež paradoxně převzal řád kazatelů od kacířských katarů, kteří se snažili své duše vybílit hladem až k průsvitnosti matérie, jsem v duši rudnul. Zkrátka jsem se trochu bál, ale Anna Beata vnášela do onoho prostoru tak bezprostřední laskavost s nádechem sympatického rebelantství, že jsem pocítil i to krásně katolické ze svých kořenů. Jakousi přirozenou přívětivost života. Dovedu si ovšem představit, jak nesnadno se někomu s touto kvalitou v konzervativním náboženském světě žije.

Až později jsem zjistil, kolika talenty tato nevšední žena oplývá. Už jen spojení poezie a architektury v jednom člověku, dnes vnímané coby nečekané (i když byly časy, kdy se setkávaly i tyto krásky), zavdává na originální tvůrčí vesmír, hudba a další druhy psaní a performování tuto výchozí třeskutost jen posilují. Je skvělé, že Anna Beata svoji mnohostrannost reflektuje a vědomě rozvíjí. Toto renesanční bohaté vědomí, které touží objevovat nové světy, je mi sympatické a blízké. Ze setkání a fúzí tohoto druhu může vznikat a v jejím díle mnohdy i vzniká specifická živost.

Když jsme u živosti, rád bych z druhého čísla ještě doporučil ukázku z Knihy v tisku Žehnám veškeré Boží havěti, která je záznamem rozhovorů, jež náš kolega Lukáš Senft vedl s katolickým knězem a biologem Matúšem Kocianem. Z jeho ekologické teologie čiší cosi radostného a zdravého. A z blízkého soudku doporučuji všem milovníkům živého světa rubriku Nad knihou, nikoli snad proto, že jsem pod ní tentokrát podepsaný já, ale s ohledem na to, že pojednává o díle, které má potenciál léčit svět a naši vyčerpanou imaginaci. Cítí, tedy je Andrease Webera je orfickou biologií a její autor je básníkem ekologie i biologie. Když jsem svůj text o knize psal, soustředil jsem se na její myšlení, ale zde bych rád ještě dodatečně oslavil živelný a krásný jazyk a obraznost tohoto vášnivého pozorovatele přírodního života, tohoto osamělého tuláka krásy, tohoto Whitmana mezi přírodovědci – živého Andrease Webera.

Přeji vám živé čtení.

 
Profil čísla
 
 
 
Články
 
Jak najít klíč k Petře
 
Anna Beata HáblováSměna
 

Autorka však zjevně nemá v oblibě otevřené konce, nakonec se všechno nějak (aspoň nějak a aspoň prozatím) vyřeší, záhada ztraceného obrazu je rozluštěna, dojde k závěrečnému tvůrčímu vzmachu a nakonec se rozsekne i ta nedůstojná práce, i když se nesluší prozrazovat jak.

 

Reflektuje Jan M. Heller

 
 
 

Jeho román, tento pomyslný ráj lidské individuality a smrtelný nepřítel všeho dogmatického, proto pochopitelně nelze číst bez soustavného uvědomování si spisovatelovy specifické východní zkušenosti československého legionáře a později bolševického agitátora, bez neustálých úvah o brutální putinovské imperiální invazi na Ukrajinu.

 

Výročí

 
 
Baví mě objevovat nové světy. A propojovat je
 
Rozhovor s Annou Beatou Háblovou
 

Zvlášť starší generace je často upnutá k tomu, že člověk má dělat jenom jednu věc, aby ji dělal pořádně. Já si to ale úplně nemyslím.

 

Ptá se Simona Martínková-Racková

 
 
 
Rozhovor s Matúšem Kocianem
 

Jako křesťané jsme posláni k tomu, abychom posvěcovali svět, přinášeli do něj Krista a naději. Tato základní idea platí i u žehnání zvířat.

 

Ptá se Lukáš Senft

 
 
 

Zazněla slova o „bankovní“ představě vzdělávání, podle níž jsou utlačovaní vychováváni k tomu, aby se sami stali budoucími utlačovateli, a o tom, jak tento rozpor překonat: odmítnout falešnou velkorysost vykořisťujícího systému a osvobodit sebe i své utlačovatele.

 

Literární život

 
 
 

Toho rána
jste tiše srovnali
mrtvé vojáky
do řady vedle sebe

 

Poezie

 
 
 
Kamil Bouška
 

Její sláva stoupá a s ní roste i její odpor k Marilyn Monroe. V jednom rozhovoru říká: „Jsem otrokyní Marilyn Monroe.“

 

Úcta ke světlu

 
 
Chci to normálně
 
Adam Sirovátka
 

Víte, když bych byl v té kavárně se všemi těmi umělci a intelektuály poněkolikáté, tak by se to opotřebovalo, bylo by to něco normálního nebo alespoň by to bylo normálnější než teď.

 

Próza

 
 
 

Když čtu Webera, mám podezření, že rozumí smyslu a zdroji poezie lépe než řada současných básníků. Poezie je pro něj manifestací přírody samé.

 

Reflektuje Adam Borzič

 
 
 
Alice Koubová
 

Již od starověké filosofie víme, že emoce se významně účastní politického a etického rozvažování, a nedávná neurobiologie odhalila, že emoce mají dokonce kognitivní funkci. To znamená, že se podílejí na poznávání světa.

 

Slovo