Nové číslo Tvaru

9/2019

Milí čtenáři Tvaru,

deváté číslo otevírá Noam Chomsky, lingvista a politický filosof, jeden z nejvlivnějších intelektuálů na světě. Máme v redakci obrovskou radost, že nám tento myslitel poskytl exkluzivní rozhovor. Připravil ho pro nás náš americký spolupracovník Greg S. Evans, jemuž se podařilo k Chomskému proniknout. Vedle rozhovoru naleznete v čísle esej „Vznikání jazyka“ od Bena Jamese, který se zabývá Chomského lingvistikou, a konečně si můžete přečíst dokument, z něhož vyplývá, že se Chomsky v sedmdesátých letech zastával českých disidentů. Disidentství je ostatně i hlavním tématem našeho rozhovoru. Když tu byl Chomsky naposledy, strhla se kvůli některým jeho výrokům na toto téma velká mela. Jsem rád, že v tomto Tvaru své myšlenky upřesňuje a rozvíjí. Je pochopitelné, že jsme na svoji středoevropskou disidentskou tradici hrdí, je však dobré podívat se do Chomského morálně-politického zrcadla. A je dobré se zamyslet nad srovnáním se situací disidentů v jiných částech světa, například v Latinské Americe. Ignorování jejich situace a především jejich utrpení je jistou skvrnou na českém intelektuálním prostředí.

A také je třeba si uvědomit, že i náš systém produkuje disidentství, i když jiného druhu než autoritativní a totalitní systémy. Myslím nyní aktuálně na stovky příslušníků hnutí Extinction Rebellion pozatýkaných v Londýně za to, že jim není lhostejná klimatická krize. Myslím na aktivisty, kteří se účastnili v loňském roce Klimakempu a blokovali uhelný důl Bílina – a nyní jim hrozí nesmyslné pokuty ve výši desítek tisíc korun na osobu. Konečně novodobými disidenty svého druhu jsou i aktivisté z autonomního centra Klinika, dnes již žel vyklizeného. Jedné z aktivistek, Tereze Virtové, obestavil exekutor osobní účet a požaduje naprosto přemrštěné sumy. Jen za vyklizení si pan exekutor naúčtoval osobní odměnu ve výši 300 000 Kč. Celková částka se pak šplhá někam k 1 639 835 korun. Inu, dnes se lidé s radikálními politickými názory nezavírají. Proč taky? Stačí na ně poslat exekutory a likvidovat je ekonomicky. Pokud byste někdo chtěl Klinice přispět (ta se s exekutory pochopitelně soudí, ale nejdříve je potřeba částku zaplatit), zde je číslo jejího transparentního účtu: 2600985228/2010. Klinika si podporu zaslouží!

Kromě Chomského naleznete v čísle řadu dalších pozoruhodných texů. Zvláště doporučuji omamnou dvoustranu současné latinskoamerické poezie v překladu Petra Zavadila. Slovo Petra Doubravského „My děti v době klimatické krize“. Anebo esej Aleny Wagnerové „Krize levice, nebo neoliberalismu?“. Politickému ovzduší čísla jsme pak přizpůsobili i recenzní rubriku.

Přeji vám kritické čtení.

 
Profil čísla
 
 
 
Články
 
 

Jedinec, který kriticky analyzuje politiku a ideologie, je obvykle disidentem. A všimněte si, jak je s disidenty zacházeno. Tak například dreyfusardi, které jste zmínil. Jak s nimi zacházeli? Brutálně.

 

Ptá se Greg S. Evans

 
 
 
Viki Shock
 

Pakoslav vítězně psal, že osouložil celý hampejz a nyní se dvoří šeredné Fuchsové, a přesto stále miluje Andělu nezměrnou láskou. Anděla triumfovala, že osouložila kreténa, jednonohého kripla a teď laškuje s tuberákem, a přitom myslí pouze na Pakoslava.

 

Próza

 
 
 
Dolores Dorantesová, Juan Carlos Flores, Jerónimo Pimentel
 

F.-ovy slepice klovou rýži a nikdo se nehádá/ Hádka se strhne, až se slétnou N.-ovi vrabci, aby klovali rýži/ F.-ovy slepice klovou rýži a nikdo se nehádá

 

Poezie

 
 
Korporátní převrat
 
Naomi KleinováNe nestačí
 

Ale navzdory těmto pochybnostem, kterým jsem se při četbě nedokázala ubránit, jsem s nadšením přivítala ty pasáže, v nichž Kleinová píše o vzmachu občanské společnosti – tedy té části americké veřejnosti, která se vymanila z povolebního šoku a stmelila se v mocný proud s jediným cílem: demokratickou cestou zabránit Trumpovu znovuzvolení v příštích prezidentských volbách.

 

Reflektuje Svatava Antošová

 
 
 

Nesmíme dospět k hledání kompromisu. Tohle téma je černobílé. Buďto budeme dál produkovat emise skleníkových plynů a zničíme si budoucnost, nebo se probudíme, začneme je snižovat a klimatické krizi předejdeme.

 

Slovo

 
 
 

Krize a rozpad společnosti volného trhu, které George Soros prorokoval už před řádkou let, a hluboká, ale pasivní nespokojenost lidí se stavem společnosti jsou v současné době stále zřejmější.

 

Esej

 
 
 
Milena Slavická (M. S.)
 

Citujete se sympatiemi Cyrila Chaventryho, který přiznává ženám jiný smysl pro hodnoty, jiný způsob řešení konfliktů, a dokonce předpokládá, že by mohly na tomto základě vybudovat lepší svět.

 

Slovo