Letos uplynulo 50 let od předčasné smrti Zbyňka Havlíčka, surrealistického básníka, psychoanalytika a syna Jaroslava Havlíčka. Komponovaný program k jeho poctě bude probíhat v autorově rodné Jilemnici od 17. září do 15. října.

17. září, 19:00, Galerie V Kotelně: Zahájení výstavy Území která kontroluji

Výstava bude v jedné částí odrážet surrealistická východiska Zbyňka Havlíčka a představí básníkovu tvorbu a jeho život, který se z velké části odehrával v léčebnách duševně nemocných, kde pracoval jako klinický psycholog a psychoterapeut. Druhá část výstavy proto bude věnována aktuálním pracím klientů novopackého Denní stacionáře Život bez bariér, který přiblíží duševní život lidí s mentálním znevýhodněním.

Na vernisáži vystoupí pěvecký sbor Peckórum (Sbor Pecka) a kapela Žiwa (accoustic session). Obě tělesa se dlouhodobě věnují zhudebňování a interpretaci básní Zbyňka Havlíčka. V rámci pásma z Havlíčkovy tvorby zazní kromě básní i úryvky z autorových dopisů a jiných textů v podání Roman Vyšanský a Kateřina Fleknová.

26. září, 17:30, Galerie V Kotelně: Vojtěch Mečíř: Jaroslav a Zbyněk Havlíčkovi. Otec, syn a maloměsto

Přednáška o vztahu spisovatele Jaroslava Havlíčka a jeho syna Zbyňka, který v mnoha směrech otevírá nové obzory při přemýšlení o tvorbě obou autorů. Jaroslav Havlíček nemusí být jen ten rozmarný „kritik maloměsťáctví“, jehož Štěpka pobíhá po dávné Jilemnici. Zbyněk Havlíček by v Jilemnici neměl zůstat zapomenutý.

15. října, 17:30, Galerie V Kotelně: Jaromír Typlt: Je to stín či přízrak je to zoufalec či básník

Spisovatel a performer Jaromír Typlt se poezií Zbyňka Havlíčka zabýval mj. v rámci své diplomové práce o české surrealistické poezii nebo ve svých esejích, zároveň s tím ji ale interpretoval i scénicky během tematických literárních večerů. A tak i jilemnická přednáška bude mít formu komentovaného čtení z vybraných básní.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • Jaromír Typlt

    Spisovatel, performer, esejista a kurátor výstav. Jeho zatím poslední knihou je sbírka básní Za dlouho (2016), v roce 2020 ale uvedl svoje nové texty na zvukovém albu Zaškrábnutí, které nahrál ...
    Profil

Souvisí