Profil čísla
15|2016
15/2016

V tomto čísle má naše proudění sépiový dech hlubin nevědomí, nebo barvu krvácejících květin. Zpovídal jsem básníka Stanislava Vávru, velkého znalce zákrut a labyrintů nevědomí, jenž sál mléko z Bretonových prsů.

Milí čtenáři Tvaru,

stále letos postupujeme proti proudu času. V tomto čísle má naše proudění sépiový dech hlubin nevědomí, nebo barvu krvácejících květin. Zpovídal jsem básníka Stanislava Vávru, velkého znalce zákrut a labyrintů nevědomí, jenž sál mléko z Bretonových prsů. V rozhovoru čísla se vracíme k jeho dětství a mládí, k jeho prvním básním, k jeho pramenům, ke skupině Libeňských psychiků, k přátelství s Bohumilem Hrabalem, k jeho klinické smrti, a všechno to podbarvuje prožitá tíha života, poctivost a věrnost… Ideová východiska Stanislava Vávry jsou mi spíše cizí, ale uchvacuje mě právě ta celoživotní věrnost – poezii, surrealismu, sebepoznávání, sebevzdělávání… Tu můžeme sotva osvědčit ve světle reflektorů. Kolik roků musel náš básník žít de facto s minimální odezvou, obkroužený hradbou všednosti s jeho mlčením… A přece zůstal věrný svému psaní, svojí vizi! Několikrát během našeho setkání řekl, že v jeho životě „přišlo všechno trochu moc pozdě“, vydávání knih, uznání… Pozdě přišel i rozhovor v Tvaru, ale i přesto mám radost, že jsem básníkovi Stanislavu Vávrovi mohl naslouchat. Patří ostatně i přes úctyhodný věk přítomnosti – jen letos chystá vydání dvou knih.

Tvar hledí i do budoucna. Obnovuje se. Proto vás chci upozornit na náš obnovený web! Jeho součástí je především žhavě nový webový magazín RAVT. Na Ravtu, jehož editorkou je básnířka a kritička Olga Stehlíková, naleznete texty, které v tištěné verzi Tvaru nenajdete. Můžete se kochat třemi stálými rubrikami: Pádly – údernými sloupky editorky – i meditativními sloupky Romana Kandy; Divokou vodou, která nabírá beletristické a esejistické texty, i Odlesky, které mj. zrcadlí fotograficky dění na literární scéně. Ravt stojí za přečtení! Ale i zbytek obnoveného webu přichází s novinkami – nově jsme zavedli rubriku Příležitosti, v níž naleznete vybraná stipendia, nabídky práce, soutěže a všechny další příležitosti související s literaturou. Aktualizace se dočkaly také Literární akce, jejichž součástí je měsíční průvodce Svatavy Antošové. A také jsme zavedli on-line předplatné. Lze si tak objednávat ve formátu .pdf i hodně staré ročníky Tvaru či speciální čísla. Autorem našeho webu je Petr Cibulka, kterému patří obrovský dík za to, že vytvořil toto unikátní dílo. Jeho osobní nasazení pro Tvar bylo impozantní.

Přeji vám inspirativní začátek podzimu!

Adam Borzič

AB
Rozbalit Sbalit editorial Adama Borziče

To hlavní

  • Milan Kundera
    Sylvie Richterová

    Moc bezvýznamnosti

    Román napsaný ve znamení „bezvýznamnosti“ jako by vyzýval k vážnému, nekonečnému hermeneutickému hledání.

    Esejistika – Esej
    Z čísla 15/2016
  • Stanislav DvorskýNevědomí a básnický objev

    Poesie, toť… Pokus o zodpovězení otázky existence

    Reflektuje Veronika Košnarová

    Z psychoanalýzy čerpá Stanislav Dvorský své základní východisko, tedy že za jakoukoli intelektuální činností stojí podstatné hlubinné působení nevědomých sil.

    Recenze a reflexe – Dvakrát
    Z čísla 15/2016
  • Stanislav DvorskýNevědomí a básnický objev

    Bezmoc mlčení i osvobozující křik

    Reflektuje Jakub Řehák

    Při čtení jsem zažíval závratný pocit neoddělitelnosti poezie a lidského života, nazíral jsem je jako dvojence, kteří jsou zde od počátku světa.

    Recenze a reflexe – Dvakrát
    Z čísla 15/2016
  • Další tvář ruského kolonialismu
    Historie kolonialismu
    Veronika Sušová-Salminen

    Další tvář ruského kolonialismu

    Po prázdninové přestávce se Tvar vrací k pokračování cyklu Dějiny kolonialismu, jehož vydávání zahájil loni na podzim. Pojednání, které zveřejňujeme a jehož autorkou je česká historička žijící ve Finsku Veronika Sušová-Salminen, si všímá ruské koloniální expanze do střední Asie v posledním půlstoletí před únorovou a říjnovou revolucí.

    Esejistika – Studie
    Z čísla 15/2016

Další texty

Chviličku.
Načítá se.