Profil čísla
14|2015
Číslo o islámu

Člověk se nejvíc bojí toho, co nezná. Islám nahání strach, protože o něm mnoho nevíme.

Milí čtenáři Tvaru,

je tu nové číslo, věnující se dnes obzvláště horkému tématu: islámu. A ač u nás máme jen miniaturní islámskou komunitu, žije tu nejvíc islamofobů v celé Evropě. Podložím k jejich postojům je migrační krize; do Evropy prchá řada muslimů. Ačkoli drtivá většina uprchlíků k nám nechce a žádná tsunami běženců (jak o tom idiotsky mluví média i politici) nehrozí, přece nás zaplavují vlny nenávisti, strachu a předsudků. Přístup naší země je však vrcholně nesolidární i ke zbytku Evropy; není divu, že je naše pověst v Evropě nevalná. Cítím zvláštní stud, když vidím řadu Němců a Rakušanů, jak uprchlíky vítají, zatímco u nás některé zrůdy oslavují i smrt tříletého chlapečka.

Ale zpět k islámu. Člověk se nejvíc bojí toho, co nezná. Islám nahání strach, protože o něm mnoho nevíme. Známe jen jeho mediální, často dosti pokřivené, obrazy. Islám není monolit, jakkoli jej tak muslimobijci líčí. Že by miliarda a šest set milionů lidí bylo fanatiky, kteří nás všechny chtějí podřezat, je logický nesmysl. To už by svět byl opravdu peklem. Osobně, tak jako v křesťanství, i v islámu dávám přednost jeho mysticko-humanistickým formám před puritánskou ortodoxií. Salafismus je mi nesympatický, už jen pro tu zahalenou tvář. To ale není celý islám. Radikálního islámu, respektive jeho politického zneužití tzv. Islámským státem, se také velmi obávám. Ovšem většina jeho obětí jsou samotní muslimové. Kdo u nás ví, že dvě stě muslimských autorit spojených s univerzitou al-Azhar odsoudilo IS jako heretickou sektu? Kdo u nás ví, že jen minimum islámských zemí praktikuje právo šaría v plném rozsahu? Kdo tuší, že například 42 procent amerických muslimů podporuje manželství homosexuálů? A kdo u nás ví, že existují i islámské feministky?

Číslo otevírá nádherný rozhovor s Enesem Karićem, který připravil Mihad Mujanović a v němž na nás dýchne „magická kultura islámu“. Bosenský islám zastupuje i úryvek z románu Věčník Nedžada Ibrišimoviće. Proč tolik prostoru Bosně? Protože v Bosně nalezneme náš – tradiční evropský islám. Velký prostor věnujeme i Koránu: v rozhovoru čísla i ve studii Zuzany Černé. Také súfismus je hojně zastoupen – už jen pro jeho mohutný literární odkaz. Konečně se dotkneme i islamismu: v textu o IS Zory Hesové i ukázkou z provokativního Houellebecqova románu.

Rád bych poděkoval přátelům, bez nichž by toto číslo nevzniklo: Mihadu Mujanovićovi, Bronislavu Ostřanskému, Zoře Hesové a Salihu Yilmazovi. Posledně jmenovaný náleží k Rúmího dědicům z hnutí Fethullaha Gülena, jež u nás zastupuje společnost Mozaiky o. s. Platform Dialog, která číslo podpořila finančně. Salih je pro mě ztělesněním mírumilovnosti, tolerance a soucitu, jež v sobě islám nese.

(As-)salám alejkum!

AB
Rozbalit Sbalit editorial Adama Borziče

To hlavní

  • Láska je mým náboženstvím

    Muhjaddín Ibn (al-) ’Arabí je pro mne dlouho hledaným, milovaným pokladem, bez kterého si dnes jen sotva dokážu představit vlastní spiritualitu: myšlení i zkušenost Boha.

    Esejistika – Esej
    Z čísla 14/2015
  • Tzv. Islámský stát (IS) se za pouhý rok stal žijícím mýtem. Je to odnož al-Káidy, projev islamistického extremismu, totalitární organizace a apokalyptický stroj, ale i hierarchicky organizovaná mafie, nový sunnitský stát na Blízkém východě a též antikoloniální hnutí a náboženská utopie. Sotva by jej šlo charakterizovat skrze obsah jeho radikální ideologie, jelikož ona sama je součástí strategie násilné skupiny, vycházející z civilizační krize Blízkého východu posledního desetiletí. Asi nejlépe jej charakterizují jeho paradoxy.

    Esejistika – Esej
    Z čísla 14/2015
  • Tvar zajímají i obory mimo literární vědu. Nový cyklus článků Historie kolonialismu se bude zabývat teorií samotného pojmu, jeho dobovou i zpětnou reflexí – a to i ve společenských vědách a krásné literatuře bývalých kolonií. Rubriku zahajujeme textem sociologa PhDr. Ondřeje Lánského, PhD. o postkolonialismu – historicky ojedinělé kombinaci kompozice kolonialismu, kapitalismu a liberalismu.

    Esejistika – Studie
    Z čísla 14/2015
  • Derek RebroAko tieň na pľúcach

    Paradoxní intimita Dereka Rebra

    Reflektuje Adam Borzič

    Ačkoli jde de facto o experimentální poezii, básně působí místy až hladivě starosvětsky, až snově tradičně. Tak se přítomnost a minulost v jeho básnickém „deníku“ podivně zasnubují.

    Recenze a reflexe – Recenze
    Z čísla 14/2015
  • Tím jak skupina, která sama sebe nazývá Islámský stát a všeobecně je známá pod zkratkou ISIS, pokračuje v páchání masakrů na Blízkém východě, musí muslimové čelit totalitární ideologii, která uvádí tuto organizaci v život stejně jako ostatní teroristické skupiny. Každý teroristický čin spáchaný ve jménu islámu výrazně ovlivňuje životy všech muslimů, odcizuje je jejich spoluobčanům a prohlubuje zkreslené vnímání étosu jejich víry.

    Drobná publicistika – Glosa
    Z čísla 14/2015

Další texty

Chviličku.
Načítá se.