Čtení, Křest
Praha – Knihovna Václava Havla
Alexej Sevruk, Magda Bělková, Martin Laryš, Maxim Butčenko

Umělec války

Představení knihy ukrajinského autora.

Román Umělec války (Volvox globator, 2016) Maxima Butčenka je částečně autobiografickým příběhem dvou bratrů, z nichž jeden bojuje za donbaské separatisty, organizované proruskými silami, a druhý žije v Evropě a podporuje nezávislost a samostatnost Ukrajiny. Příběh začíná obdobím po Euromajdanu, kdy padl režim bývalého prezidenta Viktora Janukoviče, a končí těžkými boji na východě Ukrajiny. V každé kapitole je možné pozorovat, jak s lidmi manipuluje ruská propaganda, proč obyvatelstvo, které se považovalo za Ukrajince, najednou změnilo svůj názor. Jak v současné době fungují mechanismy přesvědčování a mediální manipulace. Všechno je to vidět na základě životních příběhů obyvatel Donbasu, která je doprovázena podrobnostmi jejich všedního života a komplikované mentality. Kniha se snaží dát odpověď na důležitou otázku: proč v dnešním světě, naplněném množstvím informací, je možné tak jednoduše člověka zmanipulovat. A za druhé to, že veškerá tragédie státu spočívá v milionech nezaznamenaných dramat obyčejných lidí, kteří v určitých chvílích tvoří historii.

Důvody vzniku knihy přiblíží autor Maxim Butčenko, ukázky přečte překladatelka Magda Bělková, o současné ukrajinské literatuře promluví Martin Laryš a Alexej Sevruk.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • Alexej Sevruk

    (1983, Kyjev) je překladatel, publicista a prozaik ukrajinského původu. Vystudoval ukrajinistiku a slavistiku na pražské FF UK, překládá z ukrajinštiny (mj. Jurij Andruchovyč) a příležitostně z polštiny (Dawid Mateusz), do ukrajinštiny převedl knihu Europeana Patrika ...
    Profil

Souvisí

  • Anketa s Petrem Bílekem, Stanislavem Komárkem, Evou Klíčovou, Tomášem Glancem, Zuzanou Uhdí, Alexejem Sevrukem, Vladimírem Petkevičem, Irenou Douskovou, Roman Kandou, Sylvou Ficovou, Karlí Koubou a Martinem C. Putnou

    O politické korektnosti

    Ptá se Svatava Antošová

    Politická korektnost (z angl. political correctness) je charakterizována jako úsilí odstranit z jazyka pojmy, jejichž konotace mohou být vnímány coby urážlivé nebo mohou posilovat utlačovatele v jejich nadřazených a diskriminujících postojích. Její používání má však i své odpůrce, podle kterých je ohrožením svobody slova a skrytou cenzurou. Zajímalo nás, jaký názor na ni mají ti, kteří s jazykem denně pracují.

    Rozhovory – Anketa
    Z čísla 5/2016