Čtení, Křest
Praha – EMA Espresso Bar
Jáchym Topol, Ridina Achmedova

12. (po)čtení u Emy

Autorské čtení Jáchyma Topola.

Ústav pro českou literaturu AV ČR a Bohemistický kruh zvou na v pořadí již dvanáctý autorský večer. Z knihy Děsivý spřežení (Revolver Revue, 2016), kterou editorsky připravil Marek Vajchr, bude číst její autor Jáchym Topol, hlasově jej doprovodí Ridina Achmedova.

Kniha Děsivý spřežení je výborem textů Jáchyma Topola z let 1980–1984, jehož základ tvoří básně z trojice samizdatových, tiskem nikdy nevydaných sbírek Eskymáckej pes (1982), Stěhovavá tvář (1983) a Noty pro podzimní bytost (1984), ukazuje básníka a prozaika v samých počátcích jeho tvorby, avšak s již vyhraněnou autorskou poetikou. Vybrané básně i jeden z jejich prozaických protějšků, povídka „Venezuela“ z téže doby, se vyznačují bezprostředně naléhavou intonací, sugestivním vykreslením všudypřítomné tísnivé atmosféry, prosvěcované pouze intenzivními básnickými obrazy, pestrým rejstříkem charakteristických motivů (mezi nimiž přední místo zaujímají ritualizované zápasy s krutostí světa i s vlastními démony) a také zřetelným sarkastickým nadhledem. Texty výboru tak v jádru obsahují rysy podstatné pro budoucí podobu Topolovy literární tvorby.

Zobrazit mapu
Chviličku.
Načítá se.
Chviličku.
Načítá se.
  • Jáchym Topol

    (1962, Praha), básník, prozaik a žurnalista. Do roku 1986 pracoval jako skladník, topič, nosič uhlí. V raných osmdesátých letech vydával (s Viktorem Karlíkem, Filipem Topolem, Vítem Kremličkou aj.) samizdatový časopis ...
    Profil

Souvisí

  • Jáchym TopolCitlivý člověk

    Topolovy vize na dosah ruky

    Reflektuje Jan Gabriel

    Topolův Citlivý člověk je román, v němž se vše mění v událost, ve svéráznou metaforickou výpověď o světě plném přízračných vizí, ale v neposlední řadě i osvobodivého smíchu.

    Recenze a reflexe – Dvakrát
    Z čísla 14/2017
  • Jáchym TopolCitlivý člověk

    Temná fraška

    Reflektuje Božena Správcová

    Citlivý člověk je velmi nepříjemná a velmi povedená kniha, a není chybou Jáchyma Topola, že některé literární klany v této zemi ostentativně odmítají mentální nepohodlí při čtení náročnějších textů.

    Recenze a reflexe – Dvakrát
    Z čísla 14/2017